vineri, 16 aprilie 2010


Lacul Bucura este un lac situat în Parcul Naţional Retezat din Munţii Retezat. Este cel mai mare lac glaciar din România.

Se află în căldarea Bucura, sub Vârful Peleaga şi Şaua Bucurei, fiind orientat în direcţia nord - sud, la altitudinea de 2040 m. Suprafata lacului este de 8,90 ha, lungimea de 550 m şi lăţimea medie de 160 m, perimetrul de circa 1390 m. Lăţimea maximă este de 225 m, iar volumul estimat este de 625.000 m³. Adâncimea maximă a apei lacului este de 15,5 m, în dreptul intrării Izvorului Pelegii în lac. Lacul este alimentat de 5 izvoare principale. Apa lacului deversează printr-un singur emisar ce o trimite spre Lacul Lia, cu un debit de aproximativ 250 l pe secundă. Populaţia piscicolă este autohtonă, în lac nefăcându-se populări artificiale.

Accesul la lac se face din şoseaua Haţeg - Caransebeş, de la km 61 (Cârneşti), prin Clopotiva - Grebla - Gura Zlata - Gura Apei, 35 km drum asfaltat. De aici pe drumul forestier ce se opreşte la Drăcşanu, pe o distanţă de 14 km. Apoi, trecând pe la cascada Fetele Voilesei, urmărind valea Lăpuşnicului Mare, până la Gura Bucurii, şi trecând pe lângă Lacul Lia se ajunge la Bucura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu