joi, 15 aprilie 2010





Hidrocentrala Porţile de Fier I este cea mai mare hidrocentrală de pe fluviul Dunărea şi are o putere instalată de 1080 MW. În aval există şi hidrocentrala Porţile de Fier II, cu puterea instalată de 250 MW. Ambele hidrocentrale sunt exploatate în parteneriat cu partea sârbă, centralele română şi sârbă la Porţile de Fier I cumulând 2160 MW, iar cele de la Porţile de Fier II cumulând 500 MW; capacitatea maximă a turbinelor este de 8700 m³/s. Centrala Porţile de Fier I este amplasată la 15 km amonte de oraşul Drobeta Turnu-Severin, iar centrala Porţile de Fier II la 60 km în aval.
Navigaţia pe Dunăre este asigurată prin
ecluze realizate pe ambele maluri la ambele obiective, ele având împreună o capacitate de trafic de 52.4 milioane tone/an pentru ecluzarea pe câte un sens şi 37.2 milioane tone/an pentru ecluzarea în ambele sensuri.
Sistemul Porţile de Fier I este una din cele mai mari construcţii hidrotehnice din
Europa şi cea mai mare de pe Dunăre. Lacul său de acumulare cu un volum de peste 2200 milioane mc se întinde de la baraj până la confluenţa cu râul Tisa. Lacul cuprinde în principal zona Defileului Dunării, cel mai mare defileu din Europa, cuprins între localitaţile Baziaş şi Orşova. Zona Porţile de Fier are un bogat potenţial arheologic, istoric şi turistic. Pentru protejarea habitatului său natural deosebit, regiunea defileului Dunării a fost inclusă in Parcul Natural Porţile de Fier.
Regiunea Defileului Dunării reprezintă una din cele mai pitoreşti şi atractive zone turistice, atât prin frumuseţile naturale ale regiunii cât şi prin monumentele istorice datând din perioada
Imperiului Roman. Ruinele castrului roman Drobeta şi ale podului construit de impăratul roman Traian peste Dunăre sunt numai câteva din atracţiile oferite de Muzeul Porţile de Fier din oraşul Drobeta Turnu-Severin.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu